Blogi: Heikki Lukinmaa: Muistoja kuolleesta opettajasta

Vanhat opettajat jäävät mieleen vuosikymmenien vierittyä. Persoona menee yli opetuksen. Saksan kielen opettajan kuolinuutinen pysähdytti Anakonda.fi:n Heikki Lukinmaan.

An, auf, hinten, in, neben, uber vor usw..,

Sain aamulla Facebookissa tiedon, että vanha saksanmaikkani Lauri Kapanen on kuollut. Hän ehti elää kohtuupitkän elämän, oli syntynyt Facebookiin liitetyn kuolinilmoituksen mukaan 15.8.1932 Viipurissa. Muuta en hänen taustoistaan tai elämästään juuri tiedäkään. En tiedä, millainen oli hänen lapsuutena tai nuoruutensa. Missä ja miten tutustui tulevaan vaimoonsa, miten ja missä kävi armeijan, oliko peräti RUK:n kävijä.  En tiedä hänen poliittisesta kannastaan, uskonnollisuudestaan, mieltymyksistään. Mistä hän sai iloa, miten kesti pettymyksiä? Minulla ei ole näkemystä hänen elintavoistaan, polttiko , kuinka käytti alkoholia vai käyttikö lainkaan. Missä hän asui? Mikä oli hänen lempilukemistaan? Harrastiko urheilua? Jos harrasti, niin mitä?  

En tiedä, oliko Kapanen innokas matkailija. Enkä millainen perheenisä hän oli, kuinka monta lasta hänellä oli. Kuolinilmoituksen mukaan hän oli puoliso, isä ja vaari – jota jäätiin kaipaamaan.

Silti – hänen kuolinuutisensa sai minut tarttumaan läppäriini. Miksi?  Kapanen opetti minua 1970-luvulla Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Minun lisäkseni hänen tunneillaan on istunut siskoni ja isoveljeni ohella iso liuta oppilaita vuosikymmenten aikana. Kapasen kuivalla huumorilla ryyditetty opetustyyli tavoitti ja jätti ison jäljen, ehkä siksi kirjoitan. Toki asiaan vaikuttaa sekin, että olin kohtuullisen hyvä saksan kielessä, ja Kapanen puristi kättäni saatuani laudaturin pitkästä saksasta, paljolti hänen ansiostaan. En tosin juurikaan ole saksaa sen koomin tarvinnut, mitä nyt interreilatessa tilannut Saksassa oluet ja makkarat.

Lauri Kapanen jäi mieleen ennenkaikkea persoonana, kuten hyvän opettajan kohdalla käy.

Opetuksen sisältö haalenee, mutta sen antajan muisto elää. Facebookiin on ilmestynyt nyt aamun aikana kymmeniä muistolauseita edesmenneestä opettajasta. Kapanen siunattiin kuolinilmoituksen mukaan heinäkuun alkupuolella Pyhän Laurin kappelissa. Kappelin nimi ei olisi voinut olla sopivampi..

Gute Reise, herr Kapanen! Und Danke!

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä

Blogi: Pioneer 10:n ikuinen matka - ja yt-neuvottelut

Blogi: Joulupukki, Pele - ja maailmanrauha

Blogi: Kun skloddi muutti pois

Blogi: Heikki Lukinmaa: Aika ei odota

Blogi: Heikki Lukinmaa: Ikääntymisestä - ja nuorten naisten tekoripsistä