Oletko älylaitteen vanki? Uudella design-puhelimella voi vain soittaa ja tekstata

Sveitsiläinen Punkt ei ole lähtenyt älylaitemarkkinoille keksien uusia ominaisuuksia, vaan panostamalla muotoiluun. Anakonda.fi seuraa uteliaana, miten otetaan vastaan kauniiksi viimeistelty matkapuhelin, jonka ominaisuudet on karsittu minimiin.

Askel taakse merkitsee kahta askelta eteen älylaitemarkkinoilla. Näin uskoo sveitsiläinen Punkt. Arvostettu brittimedia Guardian näkee Punktin MP 01 -puhelimen jopa käänteentekevänä ilmiönä. Se otsikoi juttunsa Lontoon Design -tapahtumassa esitellystä luurista näin suurieleisesti:"Vastaisku älylaitteille - Tämä kännykkä antaa elämäsi takaisin".

Kosketusnäyttöpuhelimet ja tabletit ovat muuttaneet ihmisten ajankäyttöä viime vuosina. Pienikin vapaa tuokio käytetään esimerkiksi sähköpostin ja uutisten tsekkaamiseen tai sosiaalisen median käyttämiseen. Ja aika, joka jollekin annetaan, on jostain pois. Älylaitteiden parissa vietetyt hetket näkyvät perinteisen median printistä televisioon kulutuksen laskuna - ja hiljattain Yle uutisoi, että 3-vuotiaat ovat puhumattomia ainakin osittain vanhempiensa kehnon läsnäolon ja aktiivisen some-elämän takia.

Vastaiskua älylaitteille on viritelty jo aiemmin. CNN kirjoitti vuodenvaihteessa "läppäpuhelimien olevan taas muotia". CNN:n mukaan älylaitteille uhraamansa ajan halusi takaisin muun muassa Voguen päätoimittaja Anna Wintour - ja uskoi saavansa sen vanhaa ei-älypuhelinta käyttäen. CNN:n jutun mukaan läppäpuhelimien paluun takana on tosin ollut myös muun muassa kirjoituskoneiden nousemiseen muotiesineiksi vaikuttanut ns. hipsterien kaipuu vanhojen, aitoina pitämiensä tavaroiden pariin.

Guardianin mukaan Punkt ei kuitenkaan kehota ihmisiä luopumaan älylaitteista kokonaan. Päinvastoin. Oletus on, että "kaikilla" on monipuolisiin toimintoihin pystyvä älypuhelin - ja MP 01 hankitaan jonkinlaiseksi retriittilaitteeksi rinnalle. Kun halutaan vapautua netin toiminnoista, mutta olla tavoitettavissa perinteisen äänipuhelun tai tekstiviestin avulla.

Lisäksi MP 01 -puhelimessa on kalenteri, 3000 yhteystiedon tallennustila sekä mahdollisuus jakaa ne USB-liitännän kautta muun laitteiston kanssa. Nämä toiminnot - ja nykyaikaisen tyylikäs pelkistetty muotoilu - ovat syyt, miksi Punkt uskoo onnistuvansa. Muutenhan erottautujat ja downshiftaajat saattaisivat tyytyä vanhoihin, kaappeihin unohtuneisiin kännyköihinsä. Samaan markkinarakoon ovat iskemässä myös ranskalainen Lekki ja vanhan Nokian 105:n tuotantoon palauttava Microsoft.

Jos tuntuu, että Punktin mainoslause "Keskity vain merkityksellisiin asioihin ja unohda muu" kolahtaa, Punktilla kilpailijoineen saattaa olla tilausta.

Suomessa Punkt MP 01 -puhelimesta kirjoitti ensimmäisenä Kauppalehti.

Fakta: Punkt -matkapuhelin tulee myyntiin joulukuussa. Lisätietoja tästä.