Kiitos kaikesta, Land Rover Defender 1947 - 2016

Land Rover Defender on oikea maasturi. Brittiauto ollut sellaisten perusmalli jo vuosikymmeniä, mutta enää se ei täytä nykyajan päästövaatimuksia. Anakonda.fi kirjoittaa muistokirjoituksen autolle, jonka suosio ei ole loppunut lähes 70 vuodessakaan.

Vielä kaksi vuotta sitten Land Rover Defenderiä esiteltiin yllä olevan kuvan tavoin Dubain autonäyttelyssä. Auton kestäväksi rakennetulle pinnalle ovat raavaat äijät vierittäneet ihailun herkistäminä kyyneleitä sen jälkeenkin niin autotapahtumissa, tiettömien taipaleiden takana aidoissa off road -maastoissa kuin autokaupoissakin - Bloombergin mukaan tätä legendaarista maastoautoa myydään noin 20 000 kappaletta vielä tänäkin vuonna.

Nyt kyyneleisiin on yksi syy lisää: Land Rover Defenderin valmistus lopetetaan vuodenvaihteen jälkeen.

Syy ei siis ole kysynnän vähentyminen, vaan se, että auton tekniikka täällä sivilisaation puolella ei enää täytä nykyvaatimuksia. Viidakossa ja savanneilla autolla pärjää edelleen, jos sille ei tehdä päästömittauksia tai turvatestejä - ja niissäkin homma jää kiinni toiselle osapuolelle, jalankulkijalle tulevien vahinkojen laadusta.

Haikeaksi vetää monen maasturimiehen ja -naisen sekä autonostalgikon, sillä juuri Lantikan taival on ollut ainutlaatuinen. Sitä suunniteltiin jo toisen maailmansodan aikana, ja valmistus aloitettiin jo vuonna 1947. Ensi vuonna, kun valmistus Englannissa päättyy, Land Rover Defenderin valmistus on jatkunut kutakuinkin samalla korimallilla peräti 69 vuotta.

Englannissa asia on tietysti hyvin tunteikas, onhan kyseessä brittiläiselle identiteetille vastaava rakennuspalikka kuin vaikkapa Beatles on musiikissa. Tässä video, kun kuningatar Elisabeth II ajaa Land Rover Defenderiä itse. Brittiläiseksi auto mielletään yhä saarivaltakunnassakin, vaikka merkin omistaa nykyisin intialainen Tata Motors Ltd.

Brittilehti Bloombergin toimittaja Leonid Bershidsky kysyy kuitenkin omassa muistokirjoituksessaan, onko autoilevalla maailmalla enemmän syytä kiitollisuuteen kuin suruun? Hänen mielestään kyseessä on "kaikkien aikojen paras auto". Sitäpaitsi yli kahdesta miljoonasta vuosien mittaan valmistetusta Land Rover Defenderistä hämmästyttävän moni on yhä liikenteessä.

Englantilaisen sarkastisesta rakkaudentunnustuksesta käy myös Telegraphin kirjoitus, jossa ihmetellään, kuinka ihmeessä Defenderiä valmistettiin näinkin pitkään? Päättyyhän juttu toteamukseen, että Land Rover Defenderin korvaajaksi ei voida kuvitella mitään nykyaikaista kaupunkimaasturia, SUVia. 

Onkin mahdollista, että Defenderin valmistus jatkuu jossain päin maailmaa, missä päästörajoihin suhtaudutaan höllemmin kuin Euroopassa.

Land Rover Defenderin valmistuksen päättymisestä kirjoitti Suomessa Bloombergia lainaten ensimmäisenä Iltalehti.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Land Rover MENA