Nämä 10 autoa ovat hyviä sijoituksia - Arvo nousee, nyt saa muutamalla tonnilla

Jos autosta tahtoo sijoituksen eikä käyttökonetta, kannattaa hankkia menopeli, jonka arvo on jo pohjalukemissa. Anakonda.fi on lisännyt Aftonbladetin klassikkolistaan vastaavat Suomessa myytävät autot.

Vielä on jäljellä vuodenaikaa, jolloin avoautolla voi ajella Suomessakin katto auki. Avoauto on monille paitsi kesäkäyttöön tarkoitettu harrasteauto, myös sijoitus: Helsingin Sanomat kirjoitti toukokuussa, että avoauto säilyttää arvonsa paremmin kuin umpiauto.

Ruotsalainen Aftonbladet julkaisi puolestaan artikkelin, jossa lehden autotoimittaja Staffan Borglund esittelee kymmenen autoa, joiden arvon hän uskoo nousevan tulevaisuudessa nopeimmin. Lista on tehty sen innoittamana, että lehden mukaan muutamat Ferrarin ja Porschen mallit ovat muuttuneet muutamassa vuodessa kymmeniä prosentteja arvokkaammaksi: jos pari vuotta sitten sai 1990-luvun Porsche 911:n tai Ferrari 355:n Ruotsissa 300 000 kruunulla, nyt kuvetta saa kaivaa 500 000 kruunun edestä - euroina summat ovat noin 32 000 ja 53 000.

Borglund keskittyy Porschea ja Ferraria arkisempiin merkkeihin. Hänen listansa sääntö näyttää olevan: tuttu vanhahko auto, mutta kohtalaisen harvinainen malli. Mitä erikoisempi ja vähän uutena myyty, mutta onnistunut ja haluttu automalli on, sitä todennäköisemmin sen arvo tulee nousemaan.

Anakonda.fi lisää Aftonbladetin listaan Suomessa myytävän vastaavan auton Nettiauto.comin sivulta.

1. Alfa Romeo GTV

Borglund kirjoittaa:"Ruostuu nopeammin kuin Gevalia ja osat ovat alhaisinta Kiina-luokkaa." Mutta silti:"Mikä auto!" Ruotsalaistoimittajan mielestä ehkäpä kaunein auto 1970-luvun puolivälistä 1980-luvun alkuvuosiiin. Hän ennustaa, että auton arvo tulee lähivuosina kaksinkertaistumaan.

Nettiauto.comissa myynnissä on useampia tuoreempia Alfa Romeo GTV -malleja. Edullisin niistä on tämä, vuonna 1996 italialaistehtaassa valmistunut kaksilitrainen kaunotar vaihtaa omistajaa alle 3000 eurolla!

2. Citröen CX GTi

Taas auto, joka on Borglundin mukaan "übercool", vaikka luotettavuudessa on sanomista - ja ruosteettoman löytäjää hän pitää lähes lottovoittajana.

Ruosteettomana myydään tätä vuoden 1986 Citröen CX GTi turboa, joka on tuotu Ranskasta Suomeen 2010. Ilmoituksen mukaan sillä ei ole koskaan ajettu suolatulla tiellä.

3. Fiat X1/9Fiat teki kaksipaikkaista urheilumallia tällä nimellä vuosina 1972 - 1989. Vaatii Borglundin mukaan "insinöörityötä" ja omistajalta "enkelin kärsivällisyyttä", mutta ilo on ajaa ja katsoa. Tätä Fiatin mallia ei ole myynnissä Nettiauto.comissa tällä hetkellä.

4. Jaguar XJR

Tälle autolle, joka tarjoaa "ajamisen iloa, johon vain brittiautot pystyvät", Borglund veikkaa rakettimaista hinnannousua.

Tämän Helsingissä myytävän, ilmoituksen mukaan juuri katsastetun vuoden 1995 Jaguar XJR:n pyyntihinta on 8 200 euroa.

5. Peugeot 205 GTi

Tämä 1980-luvulla rallimaailmassakin vakuuttaneen pikku-Pösön Borglund sanoo olevan "yksi mukavimmista koskaan tehdyistä pikkuautoista", vaikka laadussa on taaskin toivomisen varaa. Tämä auto on ruotsalaistoimittajan mukaan "toistaiseksi halpa".

Nettiauto.comissa on myytävänä muun muassa tämä, ilmoittajan mukaan heinäkuussa katsastettu Peugeot 205 GTi hintaan 2 200 euroa.

6. Range Rover

"Maailman paras ja huonoin auto yhtä aikaa", Borglund kirjoittaa. Rangen tekijät keksivät uuden autoluokan: luksusmaasturin. Mutta merkin mielikuvan herättämää laatuvaikutelmaa he eivät ole pystyneet pitämään yllä.

Suomessa on myytävänä muun muassa tämä Range Rover vuodelta 1988, pyyntihinta 3 200 euroa.

7. Saab 99 Turbo

"Saab ei ole koskaan ollut parempi kuin tämä", kirjoittaa ruotsalainen toimittaja. Uskottava kai se on. Tähän malliin tuli Saabeista ensimmäisenä turbo.

Turbo-99 -mallia ei ole myytävänä, mutta aikanaan Suomessakin varsin yleisiä Saab 99 -autoja on useita. Esimerkiksi tämä, pyyntihintaa vuoden 1975 autolla on 1 150 euroa.

8. Triumph Spitfire

"Koko kansan urheiluauto", jota ajaessaan ei tunne nopeuden hurmaa, mutta sitäkin enemmän "charmikkuutta ja ajamisen iloa". Listan ainoa avoauto!

Tämä, 8 900 eurolla Espoossa myytävä vuoden 1973 auto on väriltään "se oikea", The British Racing Green.

9. Volvo 164

Volvon "ensimmäiseen luksus-malliin" Borglund suhtautuu ristiriitaisesti: hän mainitsee sen nahkapenkit ja kuutoskoneen ihaillen, mutta töksäyttää, että "ajamisen ilo on etsittävä muualta".

Tämä Vantaalla myytävä Volvo 164 on ilmoituksen mukaan "täysin läpikäyty", vuoden 1972 autosta pyydetään 8000 euroa.

10. Volkswagen Golf

Volkswagen Golf GTI oli Borglundin mukaan "suunnannäyttäjä", ja ruosteetonta ensimmäisen sukupolven (1974 - 1983) hän pitää hyvänä sijoituksena.

Suomessa myydään muun muassa tätä sportti-Golfia vuodelta 1974 hintaan 3 800 euroa.

Teksti: Pasi Kostiainen, Kuva: Rudolf Stricker, kuvassa Alfa Romeo GTV Coupé

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Ostaisitko 90-vuotiaan auton? Ajokunnossa, Suomi-auto...

Ostaisitko Brezhneviä kyydinneen Cadillacin? - Katso linkki myynti-ilmoitukseen

No nyt on autolla myyntilause:"Tällä lyhytkin matka tuntuu pitkältä"

Myynti-ilmoitus lupaa: Dodgessa riittää ääntä:"Naapurit p--kovat housuihinsa!"

No nyt on äijäkilvet autossa:"Saa +10 miespistettä"

Nettihitti: Aidon Kummeli-Saabin myynti-ilmoitus!

Vanha virka-auto myytävänä - "Olisko Halosen Tarjalla vaikutusvaltaa hankinnassa?"

Miten tämä on mahdollista? Myytävänä Opel Calibra vm.-92, ajettu vain 582 km!

Lähes 400 tkm ajettu maasturi-Mersu huutokaupataan - "Kilometrit ei näy kuin mittarissa!"

Kevät tuli automyyntiin:"Etsitkö pieniruokaista tilaihmettä perheellesi? Olet väärässä paikassa"

Nyt on tyly autonmyynti-ilmoitus:"Vaimo sanoi, että Sierra tai hän lähtee!"

Miten myydään avo-Cadillac talvella? - "Stetson kaupan päälle!"

Nettiauto.comissa myydään kiisteltyä klassikkoa - "Molempien merkkien huonot puolet!"

Nyt on BMW:n myyntiteksti kohdallaan:"Insinööritaidon mestariteos korskuu kuin kiimainen saksanhirvi!"

Nettihitti: Toyota Corollan myynti-ilmoitus - "Pyssyy kynnenaluset puhtaina!"

Nettihitti: Nyt myydään Lapissa prätkää -"Vessanpöntön valakia seriffi-Honda!"